نشانه هایی که در بازار سرمایه باید از آنها ترسید

به گزارش تور ایتالیا ارزان، به گزارش تجارت نیوز، بورس تهران روز گذشته نیز به حرکت در راستا صعودی ادامه داد تا شاخص کل این بازار با ثبت ششمین رشد متوالی در مرز قله جدید 574 هزار واحدی قرار گیرد. رشد پرشتاب شاخص کل سهام در حالی به 6595 واحد محدود شد که همچنان شاهد رقابت شدید میان بورس بازان به ویژه سهامداران خرد در سمت خرید هستیم.

نشانه هایی که در بازار سرمایه باید از آنها ترسید

همین عطش بی سرانجام نیز سبب شده تا صعود سهام دنباله دار شود. با وجود این مواردی مشاهده می شود که افزایش ریسک های سرمایه گذاری در بازار سهام را نشانه رفته است و در صورت عدم توجه از سوی معامله گران می تواند کام شیرین سهامداران را تلخ کند. ابهام در فرایند قیمت های جهانی خاصه در بازار نفت و تحرکات سیاست گذار برای کنترل بیشتر جهت پول های ورودی به بازار از جمله ریسک های سیستماتیک به شمار می فرایند که بر لزوم احتیاط بیشتر تاکید دارند.

از طرفی، خبرهای مرتبط با عرضه اولیه های سهام به خصوص به وسیله واگذاری قابل توجه سهام بنگاه های دولتی و همچنین کاهش معنادار نرخ سود در بازار بدهی نشان دهنده حرکت بازار سهام به سمت جغرافیای جدیدی است که آنالیز جدی تری را از سوی فعالان بازار می طلبد.

شاخص کل بورس تهران، معاملات امسال را توفانی آغاز نموده و تداوم این فرایند در معاملات دیروز این بازار سبب شد تا رشد دماسنج اصلی بازار سهام در 7 روز معاملاتی سپری شده از سال 99 به حدود 70 هزار واحد برسد و در عین حال سقف های جدیدی در کارنامه تاریخی این بازار ثبت شود.

در این میان به سبب حضور قدرتمند معامله گران حقیقی، ارزش معاملات خرد سهام نیز در امسال به رکوردهای جدیدی دست یافت و عدد چشمگیر 5700 میلیارد تومان را نیز تجربه کرد. این فرایند در معاملات دیروز بورس تهران نیز تکرار شد و در مجموع در سهام بورسی و فرابورسی شاهد جابه جایی حدود 8300 میلیارد تومان نقدینگی میان معامله گران بودیم.

موضوعی که یکی از اصلی ترین عوامل رشد قیمت سهام به شمار می رود. با این حال همان طور که به دفعات مورد تاکید قرار گرفته است عمق کم این بازار و ظرف کوچک آن برای سیل خروشان پول های ورودی به تورم روزافزون قیمت ها منجر شده است. با وجود این نشانه هایی به چشم می خورد که بی تفاوتی به آنها می تواند سرانجام این بزم شیرین سهامداری را تلخ کند.

سرنوشت بازار نفت

پس از تجربه روزهای صعودی طی معاملات هفته گذشته بازار جهانی، امروز دوشنبه در حالی شاهد بازگشایی این بازار خواهیم بود که درپی شدت دریافت بحث میان عربستان سعودی و روسیه بر سر اینکه کدام یک مقصر تشدید ریزش قیمت های نفت هستند، اوپک و روسیه نشست اضطراری روز دوشنبه برای بحث درباره کاهش فراوری را تا نهم آوریل به تعویق انداختند.

این در حالی است که بهای نفت در دو روز سرانجامی هفته گذشته حدود 40 درصد رشد کرد و خود دلیلی بر اوج گیری تقاضا برای سهام وابسته از جمله شرکت های پالایشی شد. رشد قیمت نفت بر مبنای وعده هایی بود که ابتدا ترامپ و سپس پوتین برای کاهش عرضه نفت تا حدود 10 میلیون بشکه در روز داده بودند. از این رو با توجه به تعویق نشست اوپک در بسیاری از سهام وابسته به نفت ریسک افت قیمت های جهانی با بازگشایی بازارها وجود دارد که باید به آن توجه شود.

تصمیم مقام ناظر برای کنترل پمپاژ پول

رسیدن ارزش معاملات به اوج تاریخی خود آن هم از ایام نیمه تعطیل نوروز سیگنال مهمی بود که نشان داد همچنان نقدینگی با قدرت در حال ورود به معاملات سهام است. شرایطی که به رشد حدود 12 درصدی شاخص کل بورس تهران در 7 روز معاملاتی سپری شده از سال 99 انجامید. این مهم اما مقام ناظر را بر آن داشت تا با عملیاتی کردن اقدامات جدید، سعی در کنترل ورود پول به بازار سهام داشته باشد.

در جدیدترین تصمیم مقام ناظر، سطح اعتبارات دریافتی سهامداران از 45درصد به 35درصد کاهش یافت که به نوعی هشداری تازه به سرمایه گذاران برای افزایش ریسک سرمایه گذاری باشد. به عبارتی دیگر مقام ناظر در بازارها هنگام بالا رفتن ریسک دارایی ها است که آغاز به محدود کردن بدهی ها می نماید.

هر چند بخشی از پول های ورودی این روزهای بورس تهران به سرمایه گذاران تازه وارد بازمی شود که به نوعی با دریافت اعتبار غریبه اند اما این مهم جایی اهمیت پیدا می نماید که شاهد بهره بردن بسیاری از قدیمی های بازار در دوران رونق های پرشتاب از اعتبارات سنگین هستیم. از این رو نمی توان این قانون را بی تاثیر دانست؛ اما اثرگذاری بلندمدت آن نیز بعید به نظر می رسد.

عظیم شدن ظرف بازار با عرضه سهام دولتی

در ادامه نامه وزیر اقتصاد برای واگذاری باقی مانده سهام دولت در شرکت های بورسی و فرابورسی در صندوق های قابل معامله (ETF)، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز خاطرنشان کرد شورای عالی بورس بر اساس بودجه سال 99 و اصل 44، ساز و کار اجرایی واگذاری باقی مانده سهام دولتی شرکت های بورسی و فرابورسی را تصویب و وزیر اقتصاد این مصوبه را دیروز (یکشنبه) به معاون اول رئیس جمهور تقدیم کرد.

بر اساس این سازوکار تمامی سهام شرکت های دولتی بورسی و فرابورسی در دو نوبت و با تخفیف 20 تا 25 درصدی به عموم مردم عرضه می شوند. اقدامی که می تواند راهکاری مناسب برای بهره مندی از پول های سرگردان در بازار سهام و کنترل رشد پرشتاب قیمت ها باشد. این اقدام با اجرایی شدن بخش مهمی از نقدینگی موجود را جذب خواهد نمود که در نهایت به عظیم تر شدن ظرف بازار سهام می انجامد.

موج جدید عرضه های اولیه

یکی دیگر از عوامل احتیاط در بازار سهام، انتظار برای تشدید عرضه های اولیه در فروردین است. اخبار منتشر شده به احتمال چند عرضه اولیه سنگین در روزهای باقی مانده از فروردین اشاره دارد. در صورت نهایی شدن این عرضه ها آن هم با تراکم بالا تا سرانجام فروردین، احتمال یک دوره استراحت کوتاه مدت در کلیت بازار سهام (نه تمامی نمادها) وجود دارد.

البته باید توجه داشت نحوه احتمالی استراحت یا اصلاح تعیین نیست و حتی ممکن است که با قدرت نمایی هر چه بیشتر نقدینگی این دوره استراحت نیز رخ ندهد. با این حال ضروری است معامله گران عرضه اولیه سه شرکت عظیم را که شائبه ها از عرضه آ نها پررنگ شده است مورد توجه قرار دهند.

کاهش نرخ سود در بازار بدهی

یکی از وقایعی که از ابتدای سال 99 مشاهده شد کاهش محسوس نرخ سود اوراق دولتی موسوم به اخزا بود. به این ترتیب اوراقی که در روزهای سرانجامی سال گذشته با سود بالای 20 درصد در حال معامله بودند، در امسال شاهد عقب نشینی نرخ بهره تا محدوده 18 درصد هستند. این مهم هر چند چندان برای فعالان فعلی بورس تهران حائز اهمیت نیست اما افت نرخ سود اخزاها به دنبال افزایش قیمت این اوراق، به معنای افزایش خریداران آن است. این موضوع را به دو شکل می توان تفسیر کرد.

اول آنکه ممکن است سرمایه گذاران حقوقی که اصلی ترین بازیگران بازار بدهی محسوب می شوند، به دنبال افزایش ریسک های مالی و بازار سهام، دارایی خود را به سمت یک مامن امن که در اینجا همان اوراق دولتی است، منتقل نموده باشند. در نگاهی دیگر اما زمزمه های کاهش نرخ سود بانکی که البته روز گذشته از سوی بانک مرکزی تکذیب شد، می تواند عامل تعدیل نرخ ها در بازار بدهی باشد.

دلایل مهجوریت غول های کالایی

در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد 1/ 1 درصدی همراه شد، شاخص کل هم وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نمادها دارد، 7/ 1 درصد صعود کرد. موضوعی که نشان از سبقت کوچک ترها در رشد قیمت سهام از عظیمان بازار داشت.

کاهش اقبال به سهام گروه های عظیم تر که عمدتا شامل چهار گروه کالایی فلزات اساسی، کانه های فلزی، فرآورده های نفتی و محصولات شیمیایی می شود، با نگاهی به صنایع برتر معاملات روز گذشته بورس تهران قابل مشاهده بود. به طوری که کامودیتی ها (به غیر از گروه محصولات شیمیایی با توجه به ارزش معاملات قرن با افزایش عرضه ها) بین 5 صنعت با بیشترین ارزش دادوستدها نیز جای ندریافتد.

برای شرح دلایل این مهجوریت می توان به چند عامل اشاره نمود؛ نگرانی از قیمت های جهانی به ویژه با تعلیق نشست نفتی، وجود بازیگران عظیم و در نتیجه عرضه های سنگین تر، تجربه سال گذشته بورس بازان از رشد قیمت کوچک ترها (رشد 437 درصدی شاخص هم وزن در برابر رشد 187 درصدی شاخص کل در سال 98) از جمله دلایلی است که سبب شده این روزها شاهد کاهش اقبال به نمادهای کامودیتی محور بازار سهام باشیم.

افزایش عرضه ها در تداوم حضور خریداران

رشد 6595 واحدی شاخص سهام طی معاملات روز گذشته در حالی رقم خورد که بیش از 75 درصد از نمادهای معامله شده در این بازار با افزایش ارزش همراه شدند. 66 درصد از این سهام سبزپوش نیز روز گذشته شاهد صف های خرید طولانی به ارزش 1332 میلیارد تومان بودند. اما نکته قابل توجه معاملات این روز، افزایش عرضه ها بود. از این رو دیروز 19 نماد معاملاتی شاهد صف فروشی به ارزش 112 میلیارد تومان بودند.

با این حال همچنان قدرت نقدینگی و تقاضا برای خرید سهام بر هر عامل دیگری چیره می شود. تقاضایی که یک وزنه سنگین آن معامله گران خرد هستند. دیروز نیز به دنبال شکسته شدن رکورد خالص خرید سهامداران حقیقی طی معاملات روز شنبه، شاهد جابه جایی 382 میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی حقوقی ها به سبد سهام معامله گران خرد بازار بودیم.

منبع: دنیای اقتصاد

منبع: تجارت نیوز
انتشار: 7 خرداد 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: italyro.ir شناسه مطلب: 1125

به "نشانه هایی که در بازار سرمایه باید از آنها ترسید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نشانه هایی که در بازار سرمایه باید از آنها ترسید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید