طرز تهیه قابلی پلو؛ پلو مجلسی افغانی

به گزارش تور ایتالیا ارزان، قابلی پلو یا کابلی پلو غذای مجلسی و مهمانی اهالی افغانستان با ریشه کابلی است. قابلی پلو در کشور ازبکستان هم یک غذای مرسوم است و البته در شهرهای شمالی خراسان ایران هم به خصوص در شب یلدا و شب عید نوروز طبخ می گردد. به نظر می رسد قابلی پلو به نوعی همان چلو گوشت و قیمه نثار قزوینی خودمان است، البته با ادویه ای متفاوت. طرز تهیه قابلی پلو یا کابلی پلو افغانی و فوت و فن قابلی پلو شهرهای مختلف ایران را در مجله خبرنگاران بخوانید.

طرز تهیه قابلی پلو؛ پلو مجلسی افغانی

طرز تهیه قابلی پلو افغانی

مواد لازم برای 6 نفر

گوشت گوسفندی (ماهیچه یا ران): 400 یا 500 گرم

هویج: 4 عدد

برنج کشیده ترجیحا هندی: 4 پیمانه

پیاز: 5 عدد متوسط

کشمش: 1 لیوان فرانسوی دسته دار (یا کمتر)

زعفران دم نموده غلیظ: به مقدار لازم

ادویه قابلی پلو شامل: میخک، دارچین، زیره، هل سیاه و هل سبز که همه را باید پودر و با هم مخلوط کنید. برای این مقدار برنج و گوشت 1 قاشق غذاخوری ترکیبی از این ادویه ها کافی است. (اگر طعم این ادویه ها را دوست ندارید ادویه پلویی خودمان را بریزید)

نمک و فلفل: به مقدار دلخواه

آب جوشیده گرم: به مقدار لازم

خلال پسته و بادام: به مقدار دلخواه

طرز تهیه

برنج را با آب سرد خیس کنید. این یک فوت پخت برنج است برای این که برنج شما دان دربیاید و شفته نگردد. پیازها را خلالی خرد کنید و تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. بعد از طلایی شدن پیازها 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار آب جوشیده گرم به پیازها اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید. 2 الی 3 دقیقه بعد تکه های گوشت را به پیاز اضافه کنید و با پیاز تفت دهید. ادویه ها را هم اضافه کنید و با گوشت و پیاز تفت دهید تا طعم خامی آن ها گرفته گردد. فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید و تفت دهید. زعفران دم نموده غلیظ را اضافه کنید و اجازه دهید گوشت آب بیندازد و سپس آب آن به خوردش برود.

حالا روی گوشت 4 لیوان آب بریزید و اجازه دهید گوشت بپزد. در سرانجام پخت باید حدود 1 لیوان فرانسوی دسته دار آب گوشت باقی مانده باشد. پس با توجه به مدت زمان گوشت به آن آب اضافه کنید. وقتی گوشت خوب پخت نمکش را اندازه کنید. در یک ماهیتابه جداگانه هویج ها را به صورت رشته برش بزنید و با مقداری کره تفت دهید. کشمش را هم اضافه کنید تا با هویج مقداری تفت بخورد. برنج را بشورید و به آب گوشت اضافه کنید. برنج و گوشت را مثل استانبولی روی شعله ملایم گاز بپزید اما درب قابلمه را نبندید. اگر مقدار آب به نظرتان کم بود کمی دیگر آب جوش اضافه کنید. هزارگاهی این ترکیب را هم بزنید تا ته نگیرد. وقتی تقریبا آب گوشت و برنج تمام شد هویج و کشمش را اضافه کنید و دم بگذارید. یک روش دیگر این است که اگر تبحری در دم کردن برنج به صورت کته ندارید، برنج را آبکش کنید. سپس مواد قابلی پلو را لای برنج دم بگذارید. این هم یک روش حرفه ای است. خلال پسته و بادام را در مقداری کره یا روغن حیوانی یا روغن معمولی تفت دهید و روی قابلی پلو را با آن تزیین کنید.

فوت و فن های طرز تهیه قابلی پلو در شهرهای مختلف ایران و تاریخچه قابلی پلو

*قابلی پلو را با گوشت مرغ (فیله یا ساق ران مرغ) هم می توانید به همین ترتیب درست کنید.

*طرز پخت قابلی پلو تبریزی یا ترکی هم به همین ترتیب است.

*طرز تهیه قابلی پلو بجنوردی دقیقا مثل قابلی پلو افغانی است.

*مشهدی ها هم قابلی پلو را به همین سبک درست می نمایند.

*گوشت را می توانید به نوارهای باریک برش بزنید (گوشت لخم گوسفند) یا به همان صورت ماهیچه درسته بهره ببرید.

*اگر پلو را کمی شیرین می پسندید به هویج در حال تفت 1 قاشق مرباخوری شکر اضافه کنید که البته اختیاری است.

*افغانستانی ها معمولا به جای هویج از زردک برای تهیه قابلی پلو استفاده می نمایند. این غذا که در شمال افغانستان و شهر کابل یک غذای بسیار محبوب در حد است در مراسم عروسی و عزا پخته می گردد. قابلی پلو را ابتدا ترک های ساکن در شمال افغانستان طبخ کردند و سپس دستور پخت خیلی زود به سایر نقاط افغانستان و کشورهای همسایه هم رسید.

منبع: افق کوروش
انتشار: 17 فروردین 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: italyro.ir شناسه مطلب: 991

به "طرز تهیه قابلی پلو؛ پلو مجلسی افغانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه قابلی پلو؛ پلو مجلسی افغانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید