آرد نامرغوب؛ پخت نامرغوب تر
به گزارش تور ایتالیا ارزان، فاطمه امامی- قم - خبرنگار خبرنگاران:صحبت درباره کیفیت نان این روزها بی شباهت به بازی های دوران کودکی نیست. نانوا از کیفیت آرد شکایت دارد، کارخانه آرد از کیفیت گندم و دستگاه های دولتی از عملکرد نانوایان. در نهایت مردم شاهد کاهش کیفیت نانی هستند که در سال های اخیر به دستشان می رسد که باید برای آن پاسخی یافت.

فرماندار قم معتقد است بخشی از حاشیه هایی که در بحث تأمین نان و کیفیت آن ایجاد شده، مسائل طبیعی در جهت مدیریت کالاهای یارانه ای است. اگر چرخه آرد و نان طبیعی و در بازار آزاد مدیریت می شد، بخشی از این مسائل هم وجود نداشت. مرتضی حیدری با اشاره به حساسیت همیشگی که در مسأله نان وجود دارد گفت: نانوایان شرایط سختی دارند، اما دولت به خاطر عموم مردم هنوز قیمت نان را ثابت نگه داشته است تا فشار مالی مضاعف به مردم وارد نگردد.
به گفته فرماندار قم، 5 کارخانه فراوری آرد در قم فعالیت می نمایند و توزیع گندم بر اساس سهمیه آرد است. هر نفر معادل 7 کیلوگرم در ماه سهمیه آرد دارد که این سهمیه باید بین کارخانه ها توزیع گردد. نکته مهم در این فرایند این است که گندم با چه مکانیسمی توزیع می گردد و این که آیا گندم هایی که به کارخانه ها داده می گردد ارزش غذایی دارد یا خیر؟ سازمان غله بر این موضوع نظات دارد و کوشش می نماید که با ترکیب گندم ارزش غذایی نان را به حد استاندارد برساند. وظیفه نظارت بر این موضوع هم با استاندارد و سازمان غذا و دارو است. وی با تأکید بر این که اگر وزارت بهداشت و استاندارد تأیید نمایند که کیفیت گندم مناسب است جای نگرانی ندارد اضافه نمود: آردهایی که فراوری می گردد به روز آزمایش می گردد و همه کارخانه ها باید تجهیزات آزمایشگاهی داشته باشند.
- نظارت پس از فراوری تا توزیع
حیدری معتقد است تا مرحله فراوری آرد در کارخانه های قم همه چیز تحت نظارت است و اتفاق های خوبی رخ می دهد که مراجع ذی صلاح آن را تأیید می نمایند. چیزی که باید به این حلقه نظارت اضافه گردد، نظارت پس از فراوری و در مرحله توزیع است. فرماندار قم گفت: چالش هایی برای نظارت پس از فراوری داشتیم که اداره غله می گفت دیگر مسئولیتی ندارد. سازمان صمت و اتحادیه ها هم می گفتند که ما اشرافی نداریم. این تا مدتی نقطه اختلاف بود. حیدری با اشاره به ایجاد سامانه ای برای ردیابی گندم و آرد در سازمان غله اضافه نمود: این سامانه فرایند را از ابتدا تا سرانجام کنترل می نماید. در استان ما اطلاعات این سامانه فقط در اختیار رئیس غله بود که باید این اطلاعات در اختیار بازرسی سازمان صمت و اتحادیه قرار بگیرد.
وی بیان نمود: وقتی ما گندم خوب، آرد خوب و اختلاط خوب داریم، نتیجه می گیریم که نظارت در مرحله توزیع ایراد دارد. یعنی اگر بپذیریم که چالش کیفیت پا برجاست پس در مسأله توزیع باید نظارت بیشتری صورت بگیرد که این موضوع با نظارت بیشتر اتحادیه و سازمان صمت امکان پذیر خواهد بود. وی معتقد است بعضی مواقع هم کیفیت نان تابعی از کیفیت نگهداری آرد است. هوای قم بسیار گرم است و در این شهر شرایط نگهداری آرد می تواند در کیفیت نان اثرگذار باشد.
حیدری گفت: بعضی از نانوایی ها گاهی جای مناسبی برای نگهداری آرد ندارند و توجهی به این موضوع هم نمی نمایند که کیفیت نگهداری آرد در تخمیر و کیفیت نان اثر دارد. وی در پاسخ به انتقاداتی راجع به وضعیت کارخانه های آرد قم و استفاده از دستگاه های قدیمی اضافه نمود: این اطمینان را به مردم می دهم که در کارخانه هایی که ما مشاهده کردیم، فرایند فراوری آرد بسیار پیشرفته انجام می گیرد.
- ارزش غذایی گندم قم پایین است
وی با اشاره به این که ارزش غذایی گندم قم پایین است اظهار کرد: ارزش غذایی گندم گلستان بالاترین استاندارد را دارد و بعد از آن خوزستان است که باید اختلاط خوبی صورت بگیرد تا ارزش غذایی آرد پایین نباشد. در ماه های گذشته مسأله کیفیت نان سنگک و زخم شدن دست نانوا حواشی زیادی ایجاد نموده بود. فرماندار قم گفت: این موضوع مربوط به دوره ای بوده که نظارت ضعیف بوده و ترکیب خوبی در گندم ها رخ نمی داده.
به دلیل پایین بودن کیفیت گندم کارخانه مجبور به اضافه نمودن موادش شده زخم شدن دست نانوا شده است. وی اضافه نمود: این مشکل به دلیل وقفه نظارتی ایجاد شده بود که اکنون حل شده است. هر جا اگر چنین چیزی باشد مردم اگر به ما بگویند پیگیری می کنیم، چراکه وضعیت نان به سیستم نظارتی مستمر احتیاج دارد. وی تأکید کرد: نانوایی های آزادپز هم فقط در قیمت متفاوت هستند و مشمول همه نظارت های بهداشتی و قیمت گذاری می شوند.
در واقع آزادپزی یک سیستم نیمه یارانه ای است که بعضی نباید گمان نمایند نظارت بر این سیستم صورت نمی گیرد. حیدری اضافه نمود: فراوری آرد توسط 5 کارخانه 9 هزار تن است، اما اگر از کارخانه دارها بپرسید ممکن است تا 50 هزار تن هم ظرفیت داشته باشند. قم دارای ظرفیتی است که اگر زمانی سیاست های کلان نظام بر این مبنا باشد که گندم یا آرد مازاد صادر گردد، می تواند صادرنماینده باشد.
- چالش تأمین گندم مرغوب
معاون هماهنگی امور مالی استاندار قم هم معتقد است برای نظارت درست به مسأله آرد و نان باید حلقه های نظارت را کامل کرد. مهرداد غضنفری با اشاره به چالش تأمین گندم مرغوب گفت: این وظیفه اداره غله است که گندم مرغوب را تهیه و تحویل کارخانه دهد. در استان قم 11 هزار تن گندم در یک سال فراوری می گردد و تا امروز ما 20 هزار تن گندم وارد نموده ایم.
معاون استاندار قم با اشاره به این که برای افزایش کیفیت، گندم قم با گندم خوزستان، گلستان، ایلام و لرستان مخلوط می گردد اضافه نمود: اداره کل استاندارد و بهداشت می گویند آرد فراوریی در کارخانه های قم با کیفیت است. اگر آرد کیفیت نداشت ما باید به کیفیت گندم و اختلاط آن شک می کردیم. از مرحله تحویل آرد به نانوایی هم قرار شد معاونت بازرسی سازمان صمت ورود پیدا کند تا آرد هر نانی به همان نانوایی داده گردد. وی ادامه داد: اگر این حلقه ها رعایت گردد خروجی نان سالمی است که باید به دست مصرف نماینده برسد. غضنفری بعضی اظهار نظرها درباره کیفیت آرد و گندم را غیرمسئولانه دانست و اضافه نمود: توصیه ما این است که دستگاه های مسئول نظارتی وظایف خودشان را خوب انجام دهند.
منبع: همشهری آنلاین