صدور بخشنامه های مخل صاداراتی هر دو روز یکبار، 220 هزار دستورالعمل دست وپاگیر !

به گزارش تور ایتالیا ارزان، خبرنگاران : در بیست و سومین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران آنچه شاید بتوان گفت بیش از تمام موارد مطرح شد مورد توجه نهاده شد به موضوع صدرو بخشنامه و دستورالعمل پی در پی در حوزه تجارت باز می شود.

صدور بخشنامه های مخل صاداراتی هر دو روز یکبار، 220 هزار دستورالعمل دست وپاگیر !

به گزارش خبرنگاران؛ در این نشست که با حضور معاون وزیر صمت و معاون وزیر اقتصاد برگزار گردید، رئیس کل گمرک ایران در بحث تجارت آمار جالب توجهی ارائه کرد. به گفته مهدی میراشرفی در سال گذشته بیش از 150 بخشنامه متضاد، متناقض و کندنماینده در حوزه تجارت ابلاغ شده، از سوی دیگر 11 بخشنامه در حوزه صادرات نیز ابلاغ شده و این مساله به یکی از عوامل کندی در امر تجارت است.وی به این نکته نیز اشاره نمود که در بحث واردات شرایط ابلاغ بخشنامه ها بدتر است.

روندی که موجب شده تا تعداد قوانین و مقررات به یکی از عوامل رسوب کالا بدل شوند، براساس داده های اعلام شده از سوی رییس کل گمرک در بحث تجارت بیش از هزار مورد قانونی وجود دارد و تعداد بخشنامه ها در این بخش به 220 هزار بخشنامه و دستورالعمل می رسد. به گفته میراشرفی جالب اینکه در سال گذشته هر دو روز یک بخشنامه دست و پاگیر صادرات به گمرک ابلاغ شده است و این بدان معناست که در سال 1399 حدود 150 بخشنامه متضاد، متناقض و کند نماینده در حوزه تجارت ابلاغ شده. در امسال نیز 11 بخشنامه در حوزه صادرات ابلاغ شده و لذا این مساله یکی از عوامل کُندی در امر تجارت است. البته در بحث واردات شرایط ابلاغ بخشنامه ها بدتر است.

میراشرفی عامل دیگری که به رسوب کالا در گمرکات منجر شده را تعدد سازمان های مرتبط به امر تجارت مطرح کرد و گفت: شاید ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین سازمان مداخله گر در تجارت کشور را داراست و تعداد آنها به 25 سازمان می رسد.

او عامل بعدی داخلی برای رسوب کالا را اطاله صدور مجوزها دانست و گفت: مدت استاندارد صدور یک مجوز 7 روز است اما در ایران این فرایند تا چند ماه به طول می انجامد و گاهی 4 مرجع برای صدور مجوز در یک امر واحد اقدام می نمایند.

وی اضافه کرد: در کشوری که 25 سازمان برای تجارت کشور تصمیم گیر هستند غیر از عامل تحریم ها اگر فقط یکی از این سازمان ها با سایر سازمان ها هماهنگ نباشد می تواند به تجارت کشور لطمه بزند.

او سپس به بعضی اقدامات نهاد متبوع خود برای کاهش رسوب کالا اشاره نمود و گفت: به موجب ماده 41 قانون امور گمرکی، با حک رئیس گمرک ترخیص کالاها ممکن می گردد و ما در سال گذشته با استفاده از این اختیارات، به ترخیص چند میلیارد دلار کالا یاری کردیم. همچنین در زمینه شناسایی و معرفی فعالان مالی خوشنام، هوشمندسازی و مجازی سازی و ایجاد دروازه مشترک با بعضی کشورها اقداماتی اجرا شده است.

رسوب 4.5 میلیون تن کالای اساسی در بنادر

در ادامه این جلسه، مهدی میراشرفی، رئیس گمرک پشت تریبون نهاده شد تا گزارشی در خصوص شرایط رسوب کالا در گمرکات و اقدامات اجرایی این نهاد ارائه کند.او با اشاره به آمار تجارت خارجی در امسال گفت: از ابتدای سال 1400 تا 25 اردیبهشت ماه 4.5 میلیون تن کالا به ارزش 5.6 میلیارد دلار وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزشی 28 درصد رشد داشته است. در همین مدت 15.5 میلیون تن کالا به ارزش 5.6 میلیارد دلار صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 46 درصد افزایش نشان می دهد.

میراشرفی در ادامه با اشاره به اینکه موجودی کالاها در بنادر شامل سه دسته تخلیه شده، در حال تخلیه و کشتی های پهلو گرفته است، گفت: در حال حاضر مجموعاً 9 میلیون و 200 هزار تن کالای غیرکانتینری در گمرکات وجود دارد که از این مقدار 4 و 500 میلیون تن کالای اساسی است و در کالاهای در حال تخلیه 450 هزار تن و در لنگرگاه نیز 831 هزار تن کالا وجود دارد.

او اضافه کرد: پیش از اعمال تحریم ها از زمان ورود کالا به کشور تا زمانی که این کالا مستعد اظهار بود، به طور میانگین 20 روز به طول می انجامید. اما تحریم ها میانگین ماندگاری کالا در گمرکات را به مدت 50 روز افزایش داده است. در حالی که آنالیز ها نشان می دهد هر یک روز توقف کالا در زنجیره عرضه قبل و بعد از گمرک یک درصد به قیمت تمام شده کالا اضافه می نماید.

رئیس کل گمرک ایران با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 80 درصد کالاهای وارد شده به کشور مواد اولیه و ماشین آلات واسطه ای فراوری است، ادامه داد: هر چه ماندگاری کالاها در گمرکات افزایش پیدا کند، هزینه فراوری افزایش خواهد یافت.

او سپس گفت: بعد از 11 سپتامبر 2003، امکانات و سامانه هایی در گمرکات کشورها مستقر شد تا اطلاعات کالا پیش از حمل به مقصد ارسال گردد. در واقع این رصد به قبل و در حین حمل کالا به مقصد اعمال شد. در حال حاضر 90 درصد کالاهایی که به کشورهای پیشرفته وارد می گردد دیگر در مرزها متوقف نمی شوند؛ چرا که مرزها به محل عبور تبدیل شده اند و کمتر از 10 درصد کالاها مورد ارزیابی قرار می گیرد.

میراشرفی در بخش دیگری از سخنانش، به برآورد صندوق بین المللی پول در خصوص فراوری ناخالص داخلی دنیا اشاره نمود و گفت: فراوری ناخالص دنیا در این سال معادل 93 هزار میلیارد دلار خواهد بود. حال آنکه در سال 2019 حدود 25 هزار میلیارد دلار از فراوری ناخالص داخلی دنیا به صادرات اختصاص داشت و لذا اگر همین میزان واردات اجرا شده باشد، سهم تجارت در فراوری ناخالص داخلی معادل 50 هزار میلیارد دلار بوده است.

او با بیان اینکه کشورها حتی با وجود عدم برخورداری از مزیت فراوری و تنها با پیوستن به این چرخه تجاری می توانند منتفع شوند، گفت: اگر در ایران در امر تجارت تسهیل رخ دهد، کشور ما می تواند نقش هاب تجاری منطقه را ایفا نماید.

میراشرافی با بیان اینکه رسوب و ماندگاری کالا در گمرکات یک معلول است، گفت: تحریم ها در رأس عواملی که باعث رسوب کالا در گمرکات می گردد، قرارمی گیرد و سایر عوامل، داخلی است.

رئیس کل گمرک ایران با اشاره به آنچه در قالب کنوانسیون تجدید نظر شده کیوتو و مقررات تسهیل تجارتTFA منجر به تسهیل فرآیندها تجاری شده، اضافه کرد: در مرزها بحثی به عنوان مدیریت هماهنگ مرزی و همچنین مدیریت یکپارچه مرزی و همچنین تک ایستگاه شدن فرآیند واردات و صادرات وجود دارد که متأسفانه در کشور ما در این باب چندان از این مسائل استفاده نمی گردد.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 31 خرداد 1400 بروزرسانی: 31 خرداد 1400 گردآورنده: italyro.ir شناسه مطلب: 1847

به "صدور بخشنامه های مخل صاداراتی هر دو روز یکبار، 220 هزار دستورالعمل دست وپاگیر !" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صدور بخشنامه های مخل صاداراتی هر دو روز یکبار، 220 هزار دستورالعمل دست وپاگیر !"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید