سفر به شهرهای مختلف ایران با طرز تهیه آش جو
به گزارش تور ایتالیا ارزان، آش جو یکی از محبوب ترین انواع آش ایرانی است که طعم مجذوب کننده و همه پسندی دارد. در طرز تهیه آش جو مجلسی ، ابتدا نخود و لوبیا خیس شده را در یک ظرف جداگانه و جو را در یک قابلمه بجوشانید تا پخته شوند. در نیمه های پخت نخود و لوبیا، عدس را نیز اضافه کنید. در میانه های پخت غذا، حبوبات و عصاره گوشت را نیز داخل قابلمه جو بریزید. سبزی آش را نیز داخل قابلمه بریزید تا بپزد. در این مرحله پیازداغ، نعناداغ و سیرداغ را به آش اضافه کنید. در نهایت نیز کشک، نمک و فلفل را به غذا بیفزایید تا آماده گردد.

در این مطلب از مجله خبرنگاران قصد داریم تا نحوه تهیه آش جو مجلسی، یزدی، اراکی و اصفهانی را آموزش دهیم؛ پس تا خاتمه همراه ما باشید.
آش جو | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 20 دقیقه |
زمان پخت | 4 تا 5 ساعت |
اندازه سختی | میانه |
طرز تهیه آش جو مجلسی
آش جو از جمله آش های خوشمزه و اصیل ایرانی است که طعم مجذوب کنندهی دارد. آش جو را می توان برای مجالس و مهمانی ها نیز تهیه کنید تا سفره رنگین تری برای مهمانان خود تدارک ببینید. در شهرهای مختلف نیز آش جو را با شیوه ای متفاوت درست می نمایند که در ادامه این مطلب با آن ها آشنا می شوید.
مواد اولیه برای تهیه آش جو
در جدول زیر مواد اولیه مورداحتیاج در طرز تهیه آش جو را معرفی نموده ایم. اگر این سوال برای شما پیش آمده است که سبزی آش جو چیست؟ باید ترکیب اسفناج، تره، گشنیز و جعفری را به عنوان سبزی این آش معرفی کرد.
مواد لازم | اندازه مورد احتیاج |
جو پوست کنده | 1 پیمانه |
نخود | نصف پیمانه |
لوبیا چیتی | نصف پیمانه |
سبزی آش | 400 گرم |
عدس | نصف پیمانه |
کشک | یک سوم پیمانه |
پیاز | 3 عدد |
سیر | 5 حبه |
نعنا خشک | 2 قاشق غذاخوری |
عصاره گوشت | 2 پیمانه |
روغن | به اندازه لازم |
نمک ، فلفل و زردچوبه | به اندازه لازم |
دستور پخت آش جو
در ادامه طرز تهیه آش جو مجلسی و خوشمزه را مرحله به مرحله آموزش داده ایم:
- مرحله اول: برای درست کردن آش جو همانند طرز تهیه آش رشته از شب قبل نخود و لوبیا را داخل ظرف ریخته و خیس کنید. جو را نیز به صورت جداگانه در آب بخیسانید تا نفخ حبوبات گرفته گردد.
- مرحله دوم: برای طبخ آش جو، آب نخود و لوبیا را خالی نموده و آن ها را داخل قابلمه بریزید. پس از اضافه کردن آب، قابلمه را روی حرارت بگذارید تا نخود و لوبیا چینی به صورت جداگانه پخته شوند.
- مرحله سوم: یک قابلمه بزرگ برای پخت آش انتخاب کنید و جو را به همراه آب داخل قابلمه بریزید. زمانی که جو و حبوبات در حال پخت هستند، به سراغ دیگر مراحل تهیه آش بروید.
- مرحله چهارم: پیاز را به صورت خلالی خرد نموده و در روغن تفت دهید. پس از آنکه پیاز سرخ شد، آن را از تابه خارج کنید. سیر را نیز به صورت نگینی خرد نموده و در همان تابه سرخ کنید و کنار بگذارید.
- مرحله پنجم: 30 دقیقه که از پخت نخود و لوبیا گذشت، عدس را نیز داخل قابلمه بریزید. 30 دقیقه دیگر نیز برای پخت حبوبات صبر کنید و سپس آن ها را همراه با عصاره گوشت به قابلمه جو انتقال دهید. حبوبات و جو باید یک ساعت دیگر با یکدیگر حرارت دیده و پخته شوند.
- مرحله ششم: سبزی آش را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. اجازه دهید تا سبزی آش کاملا پخته گردد و رنگ آن تغییر کند.
- مرحله هفتم: در این مرحله، داخل تابه اندازهی روغن ریخته و نعنا خشک را اضافه کنید. کمی زردچوبه به نعنا بیفزایید و تفت دهید. حالا اندازه کمی از پیازداغ، سیرداغ و نعناداغ را برای تزیین آش کنار بگذارید و مابقی را داخل قابلمه بریزید.
- مرحله هشتم: کشک را به همراه فلفل و نمک به آش اضافه کنید و هم بزنید. یک ربع بعد، اندازه ترشی و شوری آش را بچشید و در صورت تمایل کمی نمک یا کشک دیگر داخل قابلمه بریزید.
- مرحله نهم: اجازه دهید تا آش جا افتاده و لعاب بیندازد و سپس آن را داخل ظرف سرو بکشید. در نهایت آش جو را با کشک، نعناداغ، سیرداغ و پیازداغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش جو اصفهانی
علاوه بر تمام مواد اولیه گفته شد در بخش قبل، اصفهانی ها در طرز تهیه آش جو از بلغور گندم یا گندم پوست کنده نیز استفاده می نمایند که ارزش غذایی آش جو را افزایش می دهد. در این دستور پخت عدس نیز از لیست مواد اولیه خط می خورد.
- مرحله اول: پیاز را نگینی خرد نموده و در قابلمه با روغن تفت دهید. زمانی که پیاز سبک شد، کمی زردچوبه بیفزایید. عصاره گوشت را اضافه کنید و زمانی که به جوش آمد، گندم و جو را داخل قابلمه بریزید.
- مرحله دوم: در یک قابلمه دیگر نخود و لوبیا را بپزید و سپس با گندم و جو مخلوط کنید و اجازه دهید تا کاملا پخته شوند.
- مرحله سوم: سبزی آش را خرد نموده و داخل قابلمه بریزید. زمانی که سبزی پخت و تغییر رنگ داد، نعناداغ و سیرداغ را اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در مراحل پایانی پخت آش، کشک و نمک را نیز به غذا بزنید و کمی زمان دهید تا آش جو خوش طعم شده و سپس آن را از سرو کنید.
طرز تهیه آش جو اراکی
اراکی ها آش جو را مطابق با روش معمول آن تهیه می نمایند، اما تفاوت طرز تهیه آش جو اراکی، استفاده از سیرابی است. در این روش پخت، دیگر عصاره گوشت یا قلم و عدس در لیست مواد اولیه دیده نمی گردد.
- مرحله اول: پیاز و سیر را خرد نموده و در قابلمه تفت دهید تا سبک گردد. کمی زردچوبه اضافه کنید و پس از تفت دادن، 2 لیوان آب داخل قابلمه بریزید. زمانی که آب به جوش آمد، تکه های سیرابی را داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید تا با شعله ملایم بپزد.
- مرحله دوم: حبوبات شامل نخود، لوبیا و جو را بپزید و زمانی که نیم پز شد، به قابلمه سیرابی اضافه کنید.
- مرحله سوم: پس از پخت حبوبات و سیرابی، سبزی آش را با دیگر مواد مخلوط نموده و هم بزنید.
- مرحله چهارم: پیازداغ، سیرداغ و نعناداغ را نیز به آش اضافه کنید و اجازه دهید تا آش به خوبی لعاب بیندازد.
- مرحله پنجم: کشک و نمک را نیز به قابلمه آش بیفزایید تا طعم کشک با دیگر مواد مخلوط گردد؛ سپس قابلمه را از روی شعله بردارید.
طرز تهیه آش جو یزدی
یزدی ها در طرز تهیه آش جو، علاوه بر مواد اولیه گفته شده، به جای عصاره گوشت از سیرابی استفاده نموده و رب انار را با کشک جایگزین می نمایند. بعلاوه در تهیه این غذا سبزی آش کاربردی ندارد.
- مرحله اول: سیرابی گوسفند را تمیز نموده و بشویید. سپس سیرابی را به همراه سیر، پیاز و زردچوبه داخل قابلمه قرار دهید و آب را اضافه کنید. پس از به جوش آمدن آب، شعله را کم کنید تا سیرابی پخته گردد.
- مرحله دوم: نخود، لوبیا و جو را داخل یک قابلمه بپزید و زمانی که حبوبات نیم پز شده، عدس را اضافه کنید.
- مرحله سوم: پس از پخته شدن سیرابی، آن را داخل قابلمه حبوبات بریزید و هم بزنید. حالا به آش زمان دهید تا کاملا جا افتاده و لعاب بیندازد.
- مرحله چهارم: نعناداغ، سیرداغ و پیازداغ را نیز به آش اضافه کنید و هم بزنید.
- مرحله پنجم: در خاتمهی پخت آش، رب انار را نیز داخل قابلمه بریزید. شما می توانید با کم یا زیاد کردن اندازه رب انار، طعم آش جو یزدی را مطابق سلیقه خود تغییر دهید.
فوت و فن های تهیه آش جو
در طرز تهیه آش جو باید نکات و فوت وفن های مختلفی را مدنظر قرار دهید:
- زمانی که آش روی شعله در حال پخت است، هر از چند گاهی آن را هم بزنید تا آش ته نگیرد.
- نعناداغ برای درست کردن انواع آش ایرانی همانند طرز تهیه آش شله نیز کاربرد دارد، اما دقت کنید که نعنا به سرعت می سوزد و طعم تلخی پیدا می نماید؛ پس آن را بیش از حد تفت ندهید.
- برای آنکه ظاهر آش جو مجلسی تر گردد، حتما آن را با کشک، سیرداغ، نعناداغ و پیازداغ تزیین کنید.
- اضافه کردن عصاره گوشت به آش جو باعث می گردد تا غذای مقوی تری داشته باشید، اما شما می توانید این آش را بدون عصاره گوشت نیز تهیه کنید.
- برای لعاب دارتر شدن آش جو می توانید اندازهی جو پرک نیز در مراحل پایانی پخت حبوبات اضافه کنید.
- برای آش جو از سبزی تازه استفاده می گردد که ترکیبی از اسفناج، تره، گشنیز و جعفری است. اگر سبزی تازه در دسترس نبود، از سبزی خشک بهره ببرید و اندازه آن را به نصف تغییر دهید.
روش نگهداری آش جو و جلوگیری از خراب شدن آش جو
آش جو تازه عطر و طعم فوق العاده ای داشته و از جمله غذاهای محبوب است. اگر اندازهی از آش جو باقی ماند، آن را داخل ظرف ریخته و در یخچال قرار دهید. برای جلوگیری از خراب شدن آش، دقت کنید که ظرف نگهداری این غذا باید درب دار باشد. آش جو از جمله غذاهای آبکی است و به مدت 4 تا 5 روز در یخچال سالم می ماند.
خواص جو
جو یک ماده غذایی مقوی است که به عنوان منبع بسیاری از مواد مغذی همانند فیبر، پتاسیم، آهن، فولات، ویتامین B6 و… شناخته می گردد. مصرف جو سطح فشار خون و کلسترول خون را کنترل نموده و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. از دیگر خواص جو می توان به پیشگیری از دیابت، بهبود فرایند هضم غذا، درمان کم خونی، تقویت استخوان ها و دندان ها و شادابی پوست اشاره نمود.
با تهیه آش جو، مزه های مجذوب کننده را سرو کنید
در این مطلب از مجله خبرنگاران به معرفی طرز تهیه آش جو با 4 روش مختلف پرداختیم و شما را با فوت و فن های پخت این غذا آشنا کردیم. آش جو برای سفره پذیرایی در هر مهمانی و مجلسی مناسب است. البته تهیه آش جو زمان زیادی می برد و همواره نمی توان برای درست کردن آن وقت گذاشت. در این شرایط برترین راه سفارش آنلاین غذا از خبرنگاران است. برای این کار کافی است تا به سایت یا اپلیکیشن خبرنگاران مراجعه نموده و آش جو یا هر آنچه را که دوست دارید، سفارش دهید.
سوالات متداول
طعم دهنده آش جو چیست؟
آش جو را معمولا با طعمی ملس تهیه می نمایند و برای ایجاد این طعم، اندازهی کشک داخل آش می ریزند. ترشی آش را نیز می توانید مطابق ذائقه خود با تغییر اندازه کشک کنترل کنید. البته یزدی در تهیه آش جو، به جای کشک از رب انار استفاده می نمایند.
در تهیه آش جو برای از بین بردن نفخ حبوبات چه کنیم؟
حبوبات مورداستفاده در تهیه آش جو را از شب قبل خیس کنید. ضمناً بهتر است چند بار آب حبوبات را عوض کنید. در نهایت آب قبلی حبوبات را دور ریخته و آن ها را به صورت جداگانه بپزید.
سبزی آش جو را چه چیزهایی تشکیل می دهد؟
سبزی آش جو شامل اسفناج، تره، گشنیز و جعفری است که به صورت ریز خرد می گردد. البته در روش پخت آش جو یزدی از سبزی استفاده نمی نمایند و فقط نعناداغ داخل آش می ریزند.
منبع: اسنپ فود