گیاهان دارویی گنج نهفته ایران، نسخه شفابخشی برای بیکاری و کم آبی

به گزارش تور ایتالیا ارزان، خبرنگاران، گروه استان ها - یاسر جواهری: امروزه توجه به کشت و استفاده از گیاهان دارویی به عنوان منابعی با ارزش مادی بالا ،خواص بدون عارضه دارویی و مواد اولیه لوازم آرایشی در دستور کار بسیاری از کشورهای توسعه یافته قرار گرفته به صورتی که سرمایه گذاری های زیادی خصوصا توسط شرکت های مطرح داروسازی در این بخش به انجام رسیده است.

گیاهان دارویی گنج نهفته ایران، نسخه شفابخشی برای بیکاری و کم آبی

این نعمت خدادادی به دلیل شرایط آب و هوایی و اقلیم های متقاوت در کشور ما به عنوان گنج پنهانی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. موضوعی که بعضی کارشناسان معتقدند به دلیل احتیاج بازارهای جهانی به گیاهان دارویی سرمایه گذاری در این حوزه می تواند درآمد سرشاری را نصیب کشور نموده و بخش زیادی از مشکل بیکاری خصوصا در روستا ها را رفع کند.

طبق اعلام مسئولان طرح توسعه گیاهان دارویی، تاکنون 2 هزار و 300 گونه گیاهی دارویی در کشور شناسایی شده که در مناطق مختلف کشور قابل کشت است.

مطابق آمار ارائه شده از سوی مسئولان این حوزه، سالانه به طور متوسط 25 هزار تن گیاهان دارویی به صورت خام به کشورهای دیگر صادر می گردد که ارزش آن 450 میلیون دلار برآورد می گردد و توجه بیشتر به این حوزه و راه اندازی صنایع تبدیلی، بسته بندی و فرآوری می تواند ارزش مادی این گیاهان را به چندین برابر افزایش دهد.

نکته حائز اهمیت دیگر در بخش گیاهان دارویی مقاومت بالای این گیاهان به کم آبی بوده که در شرایط بحرانی آب در بعضی مناطق کشور کشت این گیاهان می تواند جایگزین راحتی برای محصولات مانند گندم و جو باشد.

کوشش برای صادرات گیاهان دارویی

در همین رابطه مدیر جهاد کشاورزی خراسان رضوی در مصاحبه با خبرنگاران اظهار می نماید: با توجه به خشکسالی و لزوم توجه به کشت محصولات با احتیاج آبی کم، گیاهان دارویی می تواند در این شرایط درآمد قابل توجهی را برای کشاورز به ارمغان بیاورد.

مجتبی مزروعی می افزاید: گیاهان دارویی یک ظرفیت ملی است و باید با نگاه کلان به این بخش از کشاورزی نگاه گردد و برای این حوزه اعتبارات ملی نیز در نظر گرفته گردد.

وی بیان نمود: البته سازمان جهاد کشاورزی با استفاده از هنر مدیریت و علم، بدون توجه به مقدار اعتبارات به صورت جدی وارد این بخش از فراوریات کشاورزی شده است به صورتیکه کشت سنجد ، اناب ، گل محمدی ، فلفل و زیره سبزدر استان در حال گسترش است و رغبت کشاورزان برای کشت این محصولات افزایش یافته است چرا که محصولی مثل زیره سبز با حداقل آبیاری در سال درآمد قابل توجهی را نصیب کشاورز می نماید.

مزروعی می گوید: می توان در بسیاری از مراتع از چرای بی رویه دام و طیور جلوگیری کرد تا بستر را برای کشت گیاهان دارویی را فراهم کنیم.

مدیر جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان می نماید: در بحث بسته بندی محصولات طی چند سال اخیر پیشرفت قابل توجهی اتفاق افتاده است و در حال حاضر در این قسمت مسئله ای نداریم ولی یکی از مهمترین احتیاج بخش گیاهان دارویی صنایع تبدیلی و فرآوری است که باید در کنار بخش کشاورزی ایجاد گردد تا محصول مورد پسند بازارهای بین المللی فراوری و بتوانیم صادرات بیشتر و پیروز تری داشته باشیم.

وی تصریح می نماید: بسیاری از کشور های جهان وارد فراوری محصولات دارویی از قبیل زعفران شدند مثل اسپانیا ولی بعد از مدتی دیگر توان کشت این محصول را نداشتند چرا که این قبیل محصولات احتیاج به شرایط آب و هوایی خاصی دارند و باید در محیط بازکشت گردد و در گلخانه ها قابل کشت نیست.

مزروعی اظهار کرد: با آستان قدس جلساتی داشتیم تا بتوانیم از ظرفیت آنها برای ایجاد صنایع فرآوری استفاده کنیم .همچنین با چندین شرکت دارویی نیز وارد مذاکره شدیم تا با کشاورزان برای فراوریات گیاهان دارویی وارد مذاکره و قرارداد شوند و زنجیره فراوری و فروش شکل بگیرد.

مدیر جهاد کشاورزی خراسان رضوی می گوید: درسال 96 سطح زیر کشت گیاهان دارویی خراسان رضوی 19 هزار و 335 هکتار بوده است که از این میزان 6 هزار و 185 آبی و 13 هزار 150 هکتار دیم بوده است. زیره سبز با 10694 ، گل محمدی با 1100 هکتار ، تخم شربتی با 2200 هکتار ، خاکشیر با 550 هکتار ، نعنا فلفلی و زنیان و گلرنگ و باریجه بیشتری سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده اند.

وی می افزاید: به علت احتیاج کم محصولی همچون زیره سبز به آبیاری کوشش داریم این محصول را هر چه بیشتر از قبل گسترش و جایگزین کشت هایی از قبیل گندم کنیم. سال گذشته 10 هزار و 642 تن انواع مختلف گیاهان دارویی در خراسان رضوی برداشت شده است.

مزروعی ادامه می دهد: در سال گذشته عمده محصولات صادراتی ما شامل زیره سبز ، گل محمدی ، گلاب ، آویشن ، زعفران ، باریجه ، شیرین بیان ، کتیرا و سایر اقلام از قبیل خاکشیر و تخم شربتی بوده است که به کشورهایی همچون کانادا، چین ، ژاپن و کشورهای اروپایی صادر شده است .البته زعفران نیز در تمام جهان جزء گیاهان دارویی به حساب می آید ولی به علت کشت غالب، این محصول را در آمارها تفکیک می کنیم.

درآمد 13 و نیم میلیاردی از گیاهان دارویی

در همین ارتباط مدیر کل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان رضوی نیز در این ارتباط اظهارمی نماید: درآمد زایی گیاهان دارویی خراسان رضوی در سال گذشته بیش از 13 و نیم میلیارد تومان بوده است.

علیرضا صحرایی بیان می نماید: با توجه به خشکسالی های اخیر و محدود شدن بعضی از کشت ها بهترین راهکاربرای مدیریت مصرف بهینه آب ، مقابله با خشکسالی ، افزایش فراوری و بهره وری کشاورزی ارائه کشت های جایگزین از قبیل کرفس ، گزانگبین ،باریجه است.

وی خاطرنشان می نماید: بیش از 250 گونه گیاه دارویی در خراسان رضوی وجود دارد و برای 270 هزار هکتار رویشگاه های گیاهان دارویی صنعتی خراسان رضوی طرح بهره برداری تهیه شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان رضوی می گوید: بیش از 143 هزار کیلوگرم آبغوره، باریجه ، پسته جنگلی، کتیرا در قالب طرح های بهره برداری تاکنون در استان برداشت شده است.

نگه داری ذخیره های ژنی در باغ گیاهشناسی

نکته مهم دیگر نگه داری ذخیره های ژنی و گونه های گیاهی در معرض نابودی در کشور است که این مهم خوشبختانه طی سال های گذشته در باغ های گیاهشناسی مورد توجه قرار گرفته و کوشش می گردد این میراث گرانبها برای نسل های آینده نیز حفظ گردد.

در حال حاضر بخش گیاهان دارویی در باغ گیاهشناسی مشهد راه اندازی شده و با جمع آوری حدود 400 نمونه ژنتیکی، حدود 180 گونه گیاهی دارویی و معطر از 60 راسته گیاهی اقدام خوبی در این راستا به انجام رسیده است.

در سرانجام باید به این نکته توجه کرد که رونق حوزه فراوری، فرآوری و صادرات گیاهان دارویی احتیاجمند یاری های دولت می باشد که در صورت تحقق این مهم می توان بسیاری از مسائل حوزه کشاورزی را به حداقل رساند و زمینه اشتغال جوانان را فراهم کرد.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 19 آذر 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: italyro.ir شناسه مطلب: 611

به "گیاهان دارویی گنج نهفته ایران، نسخه شفابخشی برای بیکاری و کم آبی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گیاهان دارویی گنج نهفته ایران، نسخه شفابخشی برای بیکاری و کم آبی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید